Verkkokauppias, uskalla hyödyntää työkaluja ja palveluita; keskity siihen, mitä teet parhaiten!

Päivämäärä:
19.6.2024

Vuosittaisella eCommerce-päivällä keräsimme verkkokauppiaat Vaasaan kuuntelemaan alan huippuosaajia. Päivän aikana käsiteltiin logistiikkaa, verkkomaksamista, suomalaisten verkkokauppojen haasteita ja tulevaisuutta, tekoälyä ja konversiota.

Anna Aveo Kalle Crea

eCommerce 2024-päivä lyhyesti

 • Verkkokauppiaille suunnattu tapahtuma Vaasassa
 • Päivä täynnä verkkokauppiaille suunnattua ohjelmaa ja verkottumista
 • Jokavuotinen tapahtuma, nyt kolmatta kertaa.
 • Axla-logistics: Verkkokaupan logistiikka menestystekijänä
 • Paytrail: Verkkomaksaminen Suomessa
 • Aveo: Koko maailma avautuu strategisen tekoälyn käytön myötä
 • Semrush: From Data to Action: Transforming Insights into E-commerce Growth (EN)

 

Mikä eCommerce 2024-päivä?

Kun lähdimme rakentamaan omaa verkkokauppa-alustaa, tarkoituksena oli luoda pienempi ja yksinkertaisempi ratkaisu, joka soveltuisi verkkosivustoasiakkaillemme. Kieltämättä innostus ja mielenkiinto lähtivät hieman käsistä, ja verkkokauppa-alustamme onkin tänä päivänä kattavampi ratkaisu kuin alun perin ajateltiin tai haaveiltiin.

Nykyään verkkokauppa-alustamme soveltuu kaiken kokoisille verkkokauppiaille, oli kyse sitten kymmenestä tuotteesta tai useista sadoista tuhansista tuotteista. Kehityksen myötä syntyi myös ajatus verkkokauppa-alustan yhteisöstä, jossa käyttäjät voivat jakaa ajatuksiaan. Tämä onkin juuri eCommerce-päivän alkuperä.

Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vain omille verkkokauppa-asiakkaillemme vuonna 2022, mutta jo seuraavana vuonna päätimme avata ovet kaikille verkkokauppiaille. Verkkokauppa-alustasta huolimatta alalla on paljon haasteita ja mahdollisuuksia!

Tänä vuonna kokoonnuimme Scandic Vaasan konferenssitiloissa 12.6. Päivään osallistui asiakkaita, ulkopuolisia verkkokaupasta kiinnostuneita osallistujia, yhteistyökumppaneita ja asiantuntijoita.

 

Aamiainen ja startti!

Päivä käynnistyi aamukahvilla ja aamiaisella kokoustilojen aulassa, ja verkottuminen alkoi heti, kun kaikki saapuivat paikalle. Aamukahvin jälkeen siirryimme suoraan ohjelmaan. Kallen avaussanojen myötä päivä lähti kunnolla käyntiin!

 

Axla-logistics, Verkkokaupan logistiikka menestystekijänä

Andreas Ögård, Head of Sales & Marketing - Axla Logistics

Axla-logistics on verkkokauppalogistiikan johtava asiantuntija ja paikalla oli myyntijohtaja Andreas Ögård, joka esitteli Axlan palveluita sekä ajatuksia verkkokauppojen logistiikasta ja tulevaisuudesta.

3PL (Third-Party Logistics) viittaa verkkokaupan logistiikkaprosessien ulkoistamiseen kolmannen osapuolen yritykselle, esimerkiksi Axlalle. Prosesseihin kuuluvat varastointi, kuljetus, varastonhallinta, tilausten käsittely ja palautusten käsittely.

Logistiikkaprosessin ulkoistaminen mahdollistaa verkkokauppayritysten keskittymisen ydinosaamiseensa ja logistiikan asiantuntijat hoitavat toimitusketjun. Samalla tämä tuo myös mahdollisuuksia verkkokauppiaille jotka pyrkii kansainvälistymään, koska toimitussopimukset hoituvat logistiikkakumppanilta.

Varaston ulkoistaminen on kustannuskysymys, mutta kynnys, milloin tämä kannattaa, ei ole kovin korkea. Hyvä puoli on myös se, että yllättävät tilausmäärät hoituvat helposti logistiikkakumppanin tehokkaiden prosessien ansiosta. Näin vältytään asiakkaiden kysymyksiltä kuten ”missä minun pakettini on?”.

3PL-kumppania hakiessa on hyvä selvittää, millainen maine yrityksellä on. Jos vastuullisuus on tärkeää, kannattaa valita kumppani, jonka hiilijalanjälki on kunnossa.

Tutustu Axla-logisticsiin tarkemmin heidän verkkosivustollaan!
https://axla-logistics.com/fi/

 

 

Paytrail, Verkkomaksaminen Suomessa

Riku Hokkanen, Partner Manager – Paytrail

Paytrail on todennäköisesti monille tuttu, jos on asioinut suomalaisissa verkkokaupoissa viime vuosina. Yritys perustettiin vuonna 2007 ja se yhdistyi Checkout-verkkomaksupalveluun vuonna 2021. Tällä hetkellä Paytraililla on noin 22 000 asiakkuutta. Paytrail kuuluu Italian Nexi-konserniin, mikä takaa vahvan osaamisen ja luotettavuuden maksuratkaisuissa.

Paytraililta löytyvät kaikki yleisimmät maksutavat: pankkimaksut, lasku- ja osamaksupalvelut, korttimaksut, mobiililompakkomaksut sekä yritysmaksut.

Paytrailin Partner Manager, Riku Hokkanen, otti puheeksi verkkomaksamisen Suomessa ja esitteli Paytrailin palveluita sekä mielenkiintoisia tilastoja verkkokauppojen maksutavoista ja trendeistä Suomessa ja eroja muihin Pohjoismaihin.

On mielenkiintoista havaita, kuinka paljon pohjoismaissa asiakkaiden suosimat maksutavat vaihtelevat. Suomessa suosituimmat maksutavat ovat (1) verkkopankkimaksu, (2) MobilePay ja (3) korttimaksut. Ruotsissa puolestaan suosituimmat maksutavat ovat (1) Swish/korttimaksu, (2) lasku ja (3) suoramaksu mobiilipankilla.

Yksi verkkokauppiaiden mielenkiintoisimmista dataparametreista on varmasti konversio. Jos termi ei ole vielä tuttu, se viittaa siihen, kuinka suuri osa verkkosivuston kävijöistä muuttuu asiakkaiksi. Konversio kertoo siis siitä, miten hyvin verkkokauppa saa kävijät suorittamaan halutun toiminnon, kuten ostoksen tekemisen. Tässä tapauksessa kyse ei ole vain yksittäisestä maksutavasta vaan koko verkkokaupan toimivuudesta ja käyttäjäkokemuksesta.

Rikun pääasiallinen viesti verkkokauppiaille on, että kaikki perusasiat olisi hoidettava kuntoon. Yleisimmät syyt ostoskorin keskeytymiseen ovat:

1.      Hinta toimituksineen on liian suuri - 28 %

2.      Tekniset ongelmat - 10 %

3.      Maksuprosessi ei toiminut – 9 %

4.      Maksuvaihtoehtoa ei löytynyt 8 %

Ajankohtaista Paytraililtä ovat Maksukupla podcast ja uusi Paytrailin kauppiasrahoitus, 4kk asiakkaana olleille.

Käy kurkkaamassa Paytrailin palveluita ja verkkosivustoa täältä:
https://www.paytrail.com/

Maksukupla podcast:
https://open.spotify.com/show/0fvU1xYJCO0iDLrVV6kDVW?si=27510dd028134015

 

Aveo, Koko maailma avautuu strategisen tekoälyn käytön myötä

Anna Häggblom, toimitusjohtaja - Aveo Oy / AveoAI

Aveon ja Creamarketingin yhteistyö on kestänyt useita vuosia Aveon-verkkokaupan kautta. Useimmat uusimmat toiminnallisuudet ovat usein ensimmäisenä demoitu käytännössä juuri Aveon-verkkokaupassa, joka toimii kuin "Crean hiekkalaatikkona".

Aveon verkkokauppa on erikoistunut sisustukseen, tarjoten laajan valikoiman tapetteja, sisustustuotteita ja sisustussuunnittelupalveluita. Aveo on edelläkävijä uusien ratkaisujen käytössä, kuten neljän päivän työviikossa, joka on osoittautunut toimivaksi. Tekoälyn hyödyntäminen on myös mahtava työkalu, joka säästää merkittävästi aikaa monella eri tavalla.

Anna on alusta asti hyödyntänyt uusia tekoälyn toiminnallisuuksia ja on siten tunnettu asiantuntijana niiden käytössä. Annan uusi yritys, AveoAI, on vuoden ikäinen ja keskittyy tekoälyyn liittyviin kysymyksiin. Anna tarjoaa luentoja ja konsultointipalveluita tekoälyn mahdollisuuksista.

Ecommerce-päivänä saimme näkemyksen Aveon käyttämistä eri tekoälytoiminnallisuuksista, jotka ovat parantaneet verkkokaupan käytettävyyttä ja helpottaneet henkilökunnan työtä.

 

Aveolla on käytössä useita erilaisia tekoälytoimintoja:

Google Visiota käytetään esimerkiksi värivaihtoehtojen hakemiseen ja suositeltujen tuotteiden esittelyyn tuotesivuilla. Koska tuotteiden määrä on suuri, tuotteiden taggaus on helposti ratkaistu OpenAI avulla.

ChatGPT:ä käytetään asiakaspalvelussa esimerkiksi vaikeiden asiakkaiden viestien muuntamiseen niin, etteivät ne ole henkilökohtaisesti provosoivia. Lisäksi pitkät viestit täynnä kysymyksiä voidaan helposti käsitellä ja niihin vastata nopeasti.

Myös sisustussuunnittelun palveluissa tekoäly on avuksi. 3D-mallit ja liitekuvat voi helposti liittää OpenAI ja sen avulla luoda juuri kyseiselle asiakkaalle oman näköisen esimerkin projektista. Erityisesti 3D-mallien renderöinti on ollut todella työläs prosessi, mutta tekoälyn avulla se onnistuu nopeasti ja mahdollistaa useamman renderöinnin samanaikaisesti.

Aveo hyödyntää kokouksissaan MeetGeek-palvelua, joka seuraa kokousta ja antaa palautetta siitä, mistä on keskusteltu ja mitä päätöksiä on tehty. Tämä helpottaa jälkikäteen selvittämistä ja varmistaa, että kaikki päätökset ovat tiedossa.

 

Käy ihmeessä tutustumassa Aveon verkkokauppaan ja AveoAI:n sivustoihin:

 

Semrush + From Data to Action: Transforming Insights into E-commerce Growth (EN)

Jenia Maximova, Senior Account Executive – Semrush

SEMrush on kattava digitaalisen markkinoinnin työkalu, joka on suunniteltu auttamaan markkinoijia ja yrityksiä parantamaan verkkonäkyvyyttään eri kanavilla. SEMrushia käyttävät laajalti digitaaliset markkinoijat, SEO-ammattilaiset ja yritykset saadakseen tietoa verkkonäkyvyydestään ja optimoidakseen markkinointistrategioitaan.

Saimme etäyhteydellä Amsterdamista Semrush-esityksen, jonka piti Senior Account Executive Jenia Maximova.

Verkkokauppaan kertyvä markkinointidata on kullanarvoista ja auttaa verkkokauppiasta ymmärtämään asiakkaiden käyttäytymistä, trendejä, tarpeita sekä kilpailijoiden vertailua.

Suuri osa verkkokaupan pyörittämisestä on asiakkaiden ymmärtäminen: mitä he hakevat ja miten he löytävät sen. Semrushin avulla verkkokauppiaat voivat tutkia ja hyödyntää dataa monin tavoin, jotta he voivat tavoittaa oikeat asiakkaat oikeilla tuotteilla. Semrushin avulla ja datan hyödyntämisellä myyntiä voi parantaa jopa 10%

Semrush tarjoaa monia toiminnallisuuksia datan hyödyntämiseen, ja ensikatsauksella voi olla haastavaa ymmärtää, miten näitä tietoja voi käyttää tai tulkita. Kuten itsekin olemme huomanneet, Semrushista löytyy aina apua, ja käyttöliittymä on mahdollista räätälöidä omiin tarpeisiin sopivaksi.

Esimerkiksi Semrushin avulla voi analysoida oman verkkosivuston latausaikoja, ja näiden parantaminen voi merkittävästi lisätä myyntiä. Jopa 40 % käyttäjistä keskeyttää istunnon, jos verkkosivun latautuminen kestää liian kauan. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten SEMrush voi olla avuksi. Palvelusta löytyy kuitenkin valtava määrä erilaisia toimintoja, joista voi olla hyötyä. Tutustukaa siis ihmeessä Semrushiin!

 

Löydätte Semrushin sivuston täältä:
https://www.semrush.com/

 

eCommerce 2024-päivä kokonaisuudessaan

Esityksien lisäksi ohjelmistossa löytyy useampi mahdollisuus verkottumiselle, paneelikeskustelulle, workshopille ja lyhyitä puheenvuoroja (lightning talkseja) yhteistyökumppaneille.

Paneelikeskusteluissa asiantuntijat pohtivat verkkokaupan tulevaisuuden suuntia, kun taas workshopissa käsiteltiin kansainvälistymistä. Lopputuloksena oli kuitenkin yhteinen viesti:

 • Uskalla hyödyntää työkaluja, palveluita ja tekoälyä. Uskalla kokeilla ja sovellu matkan varrella.
 • Hyödynnä arvokas verkkokaupan data.
 • Keskity vahvuuksiisi.
 • Suomen maine on hyvä ja sitä kannattaa heijastaa omassa toiminnassa.

 

Tässä oli pieni vilkaisu päivän kulkuun, joka tarjosi runsaasti mielenkiintoista ohjelmaa ja samanhenkisiä osallistujia. Ilman muuta mukaan seuraaviin tapahtumiin!

Kiitos kaikille esiintyjille, osallistujille ja yhteistyökumppaneille!

Kuvia eCommerce 2024-päivältä

Andreas Axla Logistics

Andreas Axla Logistics

Anna Aveo Kalle Crea

Anna Aveo Kalle Crea

Creamarketing eCommerce

Creamarketing eCommerce

Creamarketing eCommerce 2024 10

Creamarketing eCommerce 2024 10

Creamarketing eCommerce 2024 11

Creamarketing eCommerce 2024 11

Creamarketing eCommerce 2024 12

Creamarketing eCommerce 2024 12

Creamarketing eCommerce 2024 15

Creamarketing eCommerce 2024 15

Creamarketing eCommerce 2024 13

Creamarketing eCommerce 2024 13

Creamarketing eCommerce 2024 17

Creamarketing eCommerce 2024 17

Creamarketing eCommerce 2024 18

Creamarketing eCommerce 2024 18

Creamarketing eCommerce 2024 19

Creamarketing eCommerce 2024 19

Creamarketing eCommerce 2024 20

Creamarketing eCommerce 2024 20

Creamarketing eCommerce 2024 21

Creamarketing eCommerce 2024 21

Creamarketing eCommerce 2024 22

Creamarketing eCommerce 2024 22

Creamarketing eCommerce 2024 23

Creamarketing eCommerce 2024 23

Creamarketing eCommerce 2024 24

Creamarketing eCommerce 2024 24

Creamarketing eCommerce 2024 25

Creamarketing eCommerce 2024 25

Creamarketing eCommerce 2024 26

Creamarketing eCommerce 2024 26

Creamarketing eCommerce 2024 27

Creamarketing eCommerce 2024 27

Creamarketing eCommerce 2024 28

Creamarketing eCommerce 2024 28

Creamarketing eCommerce 2024 29

Creamarketing eCommerce 2024 29

Creamarketing eCommerce 2024 30

Creamarketing eCommerce 2024 30

Creamarketing eCommerce 2024 31

Creamarketing eCommerce 2024 31

Creamarketing eCommerce 2024 32

Creamarketing eCommerce 2024 32

Deltagare

Deltagare

Ecommerce esite

Ecommerce esite

Kalle Riku Paytrail

Kalle Riku Paytrail

Riku Paytrail

Riku Paytrail

Riku Paytrail 2

Riku Paytrail 2